Bli andelsägare

andelsjordbruk

Andelsjordbruk, eller Community-supported agriculture (CSA) innebär ett jordbruk som utförs som ett partnerskap mellan konsument och bonde där ansvar och risker men också skörden delas. CSA är mycket vanligt förekommande i USA och i flera delar av Europa.

Historiskt har dålig kvalitet och knapp tillgång av råvaror i stora städer fått människor i utkanten av städerna att sluta ett avtal med sin lokala odlare. Då båda parter får ett bättre pris och en insikt om den andras förutsättningar och behov har modellen inte bara överlevt utan också utvecklats.

Partnerskapet kan vara att köpa en del av skörden i förväg (självplock på gården) eller att teckna en prenumeration på grönsaker (grönsakslåda).  Alla andelsjordbruk har tre gemensamma kännetecken vilka är: närodlat, betalning i förväg, och veckovis leverans eller skörd under skördetid.

Bli andelsägare

Att bli andelsägare innebär att ni i förväg köper en eller flera andelar av bonden för att i gengäld få en del av skörden. Andelsjordbruk innebär en nära relation mellan producent och konsument. Vi gör en gemensam resa där ni följer bondens arbete med odlingen och djuren tills det blivit dags för skörd.

Bonden arbetar för att få fram de mest smakligaste och näringsrikaste livsmedel som möjligt på ett arbetssätt som sträcker sig bortom ekologiskt.

Uddens sjögård

Andelsjordbruket Foodfunding drivs på gården Uddens sjögård i norra Sthlms län. Gården har vart bebodd i omgångar sedan 1600-talet. År 1932 drevs gården av Lilly Karlsson och hennes man som var småbrukare, läs mer om hennes historia på Sthlms länsmuseum hemsida. Efter Lillys bortgång gick gården i arv. Efter det att gården stått obebodd i 10 år såldes gården år 2014 till oss som driver gården idag.

Aktiviteter

Som andelsägare i Foodfunding får du inte bara tillbaka din andel av skörden utan även möjligheten att delta i spännande aktiviteter. Under sommaren erbjuds fiske och kräftfiske i Udden sjögårds privata vatten. Även rundvandring på Uddens sjögård för en visning av gårdens djur vid bokning.

Du som andelsägare väljer själv din delaktighet. Det finns inga krav på medverkan. Det är alltid fritt fram för att hjälpa till kring arbetstoppar som sker periodsvis.

Du bjuds på en transparent matresa med möjlighet att lära dig laga mat efter säsong. Från ekologiskt näringsrikt och smakrikare grönt till utsökt kött. Du får en smakfylld, lokal, ekologisk och klimatsmart råvara efter vad säsongen erbjuder.

Tack vare ditt andelsägande kan du vara stolt över att du är delaktig i framställningen av närodlade, klimatsmarta livsmedel helt utan tillsatser, mellanhänder eller onödiga transporter.

Din medverkan har även bidragit till gladare djur, öppna landskap, och bättre ekonomi för dina lokala bönder.

Grönsaker (ej 2020)

Grönsakerna är EU-ekologiska och är KRAV-märkta. Odlingen sker enligt permakulturens regler och principer och sträcker sig bortom ekologiskt. Grönsaksskörden är fördelad över skördetid som sträcker sig från juni till september månad.

Odlingen påverkas av klimatet och innebär att det ena året kanske inte är det andra likt. Totalt blir det ca 16 grönsakslådor per andel. En grönsaksandel uppskattas täcka behovet åt ca 2-4 personer beroende på hushållets grönsakskonsumtion och skördens utdelning. Den andel ni köper motsvarar delen av den totala skörden. Vi erbjuder även 1/2 grönsaksandel som uppskattas täcka behovet åt ca 1-2 personer.

Preliminär odlingslista: delikatesspotatis, sallat, spenat, ruccola, ärtskott, rädisor, majrovor, gräslök, persilja, koriander, timjan, vitlök, dill, gurkor, sockerärter, mangold, tomater, morötter, rödbetor, haricot verts, fänkål, broccoli, kålrabbi, majskolv, basilika, salladskål, pumpa, chili, gulbeta, salladskål, rotselleri, palsternacka, jordärtsskocka, gul lök, grönkål, vitkål, machésallat, brysselkål, purjolök.

Genom att odla en bred variation av grödor ökar vi chanserna till en riklig skörd.

Ekologiskt och naturbetat kött

Köttet slaktas på godkänt KRAV-certifierat slakteri i Roslagen. Varsamt förpackat i lådor med en garanterad obruten kylkedja, levererar vi köttet hem till våra andelsägare i närområdet. Vi garanterat alltid 100% antibiotikafritt kött.

Djuren är uppvuxna på Uddens strandängar. Alla våra djur har tillgång till utevistelse årets alla dagar.

Köp av andelar

Andelarna finns i begränsad upplaga och säljs via vår webshop. Efter betald andel är ni andelsägare i produktionen och erhåller vid skörd/slakt er del.

Se våra andelsalternativ av andelsmat här.

Leverans

Vi levererar samtliga köttlådor färska hem till våra andelsägare inom Stockholm helt kostnadsfritt. Vi garanterar obruten kylkedja. Grönsakslådor hämtas direkt på gården eller på något av våra utlämningsställen. Dessa varierar beroende på vart våra andelsägare bor och fastställs under försäljningens gång.

Fastställda utlämningsställen är:

Sthlm City

Bro Willys parkeringen

Sigtuna

Har du några funderingar? Kontakta oss gärna!